heftruck certificaat halen

Heftrucks zijn onmisbaar binnen magazijnen, distributiecentra en industriële omgevingen over de hele wereld. Dit is niet zonder risico's. Daarom is het belangrijk om je heftruck certificaat te halen. Om de kans op ongevallen zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat chauffeurs beschikken over voldoende kennis en vaardigheden omtrent het besturen van een heftruck, dit kan aangetoond worden door over een geldig heftruck certificaat te beschikken.

Het Belang van een Heftruck Certificaat: Veiligheid op de Werkplek

Heftrucks zijn onmisbaar binnen magazijnen, distributiecentra en industriële omgevingen over de hele wereld. Ze zorgen ervoor dat zware ladingen beter gehanteerd kunnen worden, maar hier gaan wel risico`s mee gepaard. Om de kans op ongevallen zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat chauffeurs beschikken over voldoende kennis en vaardigheden omtrent het besturen van een heftruck, dit kan aangetoond worden door over een geldig heftruck certificaat te beschikken. In deze blog zal het nut en de noodzaak van het behalen van een heftruck certificaat besproken worden.

heftruck certificaat halen - bekijk cursus heftuuck verplicht

Veiligheid voorop: Het is belangrijk dat alle heftruckchauffeurs in het bezit zijn van een geldig certificaat, dit vergroot de veiligheid op werkplek. Een heftruck is niet gemakkelijk te besturen en dit brengt enkele risico’s met zich mee. Als het misgaat met een heftruck kan dit vervelende gevolgen hebben. Door een heftruck certificaat te behalen kunnen chauffeurs de kans op ongelukken verkleinen.
Vermindering van Ongevallen en Schade aan Goederen: Een heftruck cursus leert chauffeurs niet alleen hoe ze zichzelf moeten beschermen maar ook hoe ze hun lading en de directe omgeving moeten beschermen. Dit moet resulteren in minder ongevallen en minder schade.

Verhoogde Productiviteit: Als een heftruck chauffeur bekwaam is in het besturen van een heftruck zorgt dit voor een hogere arbeidsproductiviteit. Als een chauffeur goed getraind is kan hij of zij efficiënter taken uitvoeren en sneller en veiliger een lading verplaatsen. Dit resulteert in een hogere productiviteit en lagere operationele kosten. 
Werkgelegenheidskansen: Voor werkzoekenden kan het beschikken over een heftruck certificaat hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren. Werkgevers geven vaak de voorkeur aan kandidaten die al beschikken over de juiste opleiding en niet meer opgeleid hoeven te worden.

Is het volgens de arbowet verplicht om een heftruck certificaat te bezitten om een heftruck te besturen?

In Nederland is de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers op de werkplek vastgelegd in de Arbowet. Het arbobesluit dat onderdeel is van de arbowet bevat regelgeving omtrent heftrucks. De arbowet verplicht niet om in het bezit te zijn van een heftruck certificaat. Maar het wordt wel aangeraden om aan bepaalde eisen binnen de arbowet te voldoen moet je in het bezit van een heftruck certificaat, dit betekent dat de arbowet indirect het bezitten van een heftruck certificaat verplicht. Hier volgen enkele belangrijke regelingen uit de arbowet met betrekking tot het besturen van heftrucks:

Veiligheid en Gezondheid op de Werkplek: De arbowet schrijft voor dat werkgevers de verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid en gezondheid van hun werknemers op de werkplek. Hieronder valt ook het veilig werken met een heftruck.
Deskundigheid en Opleiding: De arbowet verplicht dat chauffeurs van heftrucks bekwaam zijn in het besturen van het voertuig. Hoewel het niet direct verplicht wordt om een heftruck certificaat te behalen, wordt er dringend geadviseerd om dit wel te doen, om hun bekwaamheid om een heftruck te besturen aan te tonen.
Arbobesluit Artikel 7.17c: In het Arbobesluit staan specifieke regels voor het gebruik van interne transportmiddelen zoals heftrucks. In artikel 7.17c worden veiligheidseisen voor heftrucks benoemd. Hier onder vallen onder andere: de opleiding en bekwaamheid van bestuurders en de technische staat van een heftruck.
Werkgeversverantwoordelijkheid: Werkgevers dragen de verantwoordelijkheid dat heftruck chauffeurs over voldoende kennis en kunde beschikken om een heftruck te kunnen besturen. Deze verantwoordelijkheid is onder andere het aanbieden van cursussen indien dit nodig is. 

Als je in Nederland een heftruck wilt bedienen, raadpleeg dan de Arbowet en het Arbobesluit voor de meest recente voorschriften en zorg ervoor dat je als werkgever de nodige opleiding en training aanbiedt om aan deze voorschriften te voldoen.

Heftruck certificaat behalen?

Wilt u een heftruck cursus volgen om uw heftruck certficaat te behalen? Dan bent u bij DLS Trainingen aan het juiste adres.Heftruck certificering is belangrijk om veiligheid op de werkplek te waarborgen en om te voldoen aan wettelijke vereisten. Als u geïnteresseerd bent kunt u contact met een van onze medewerkers opnemen of u direct inschrijven voor de cursus via onderstaande links

Heftruck certificaat halen in 1 dag

Een heftruck cursus bij DLS Trainingen wordt gegeven door ervaren docenten die weten wat ze doen. Daarom neemt doorgaans een training niet meer dan een dag in beslag. Het doel van de cursus is werknemers opleiden tot gecertificeerde heftruck chauffeurs, dit leidt tot verbeterde veiligheid op de werkplek en het voldoen aan wettelijke vereisten.

Hoelang de exacte duur van een cursus is afhankelijk van de ervaring van de cursisten met betrekking tot het besturen van een heftruck. Dit betekent dat de cursus aangepast kan worden om zo te voldoen aan de specifieke behoeftes van de cursus. Waarbij de algemene regel is hoe meer ervaring een cursus heeft hoe minder tijd de cursus in beslag neemt. Omdat ervaren chauffeurs de basisprincipes van het bedienen van een heftruck en de veiligheid al onder de knie hebben.

Ondanks dat de cursus voor ervaren chauffeurs minder tijd in beslag neemt, worden wel alle belangrijke onderwerpen grondig behandeld tijdens de cursus. Dit gaat over onderwerpen zoals het veilig manoeuvreren van een heftruck, het laden en lossen van goederen, het begrijpen van gewichtsbeperkingen en het herkennen van potentiële gevaren op de werkplek.

U kunt u via onze website direct inschrijven voor een heftruck cursus, maar u kunt als u meer informatie wilt over bijvoorbeeld de kosten en de beschikbaarheid contact opnemen met een van onze medewerkers.

Heftruck certificaat Twente

Als uw bedrijf zich in Almelo, Hengelo, Enschede, Oldenzaal of elders in Twente bevindt, en u op zoek bent naar een opleider voor een heftruck cursus dan kunt u bij DLS Trainingen terecht. 

Wat DLS Trainingen onderscheidt is dat het mogelijk is om een van onze docenten bij op locatie langs te laten komen. Dit betekent dat er tijd wordt bespaard omdat er niet gereisd moet worden naar een locatie elders om de training bij te wonen. Onze docenten hebben veel kennis en ervaring en kunnen daarom goed een training bij u op locatie verzorgen. 

Voordat we de cursus plannen, komen we graag in contact met u om de nodige details te bespreken, denk hierbij aan de beschikbaarheid van uw medewerkers, de inhoud van de cursus en verdere aanvullende wensen. Op basis hiervan kunnen we in overleg de training samenstellen voor uw bedrijf.

DLS Trainingen streeft ernaar om uw bedrijf te ondersteunen bij het zorgen voor een veilige en efficiënte werkomgeving door heftruck cursussen aan te bieden op een tijdstip en plaats die voor u het meest geschikt zijn. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze cursussen en om uw training op locatie te plannen.