Is een ontruimingsoefening verplicht?

Er klinkt een luid alarm! Jas aan... zsm naar buiten lopen (via de nooduitgang?) en instructies van BHV'ers opvolgen. Buiten verzamelen.. herkenbaar? Het gaat hier natuurlijk om een ontruimingsoefening. Lees hier alles over ontruimen.

Is een ontruimingsoefening verplicht?

Zelfs met een gedegen ontruimingsplan kan er paniek en verwarring ontstaan, als je het plan niet regelmatig toetst. Met een goed voorbereide oefening zorg je ervoor dat iedereen in het bedrijf weet wat hij of zij moet doen, in geval van een echte ontruiming. Daarnaast legt een ontruimingsoefening tekortkomingen bloot, die voor onveilige situaties kunnen zorgen. De wet schrijft niet voor dat ontruimingsoefeningen verplicht zijn, noch hoe vaak. Maar omdat werkgevers verplicht zijn om te zorgen voor optimale arbeidsomstandigheden en een veilige werkplek, is een ontruimingsoefening een goed idee. Zo voorkom je chaos, wat bij echte calamiteiten levens kan redden.

Wil je meer weten over onze cursus Ontruimingsoefening? Klik hieronder voor de ééndaagse cursus.

Het ontruimingsplan.

Het heeft geen zin om een ontruiming te oefenen zonder een goede voorbereiding. In het Bouwbesluit (Artikel 6.23 – Ontruimingsalarminstallatie en ontruimingsplan) is vastgesteld dat als een gebouw een brandmeldinstallatie moet hebben, een ontruimingsplan ook verplicht is. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal verdiepingen en vloeroppervlak. Als de brandmeldinstallatie verplicht is, moet een bedrijf dus ook meteen een ontruimingsplan opstellen.

 

Een ontruimingsplan stel je op conform de NEN 8112 richtlijnen. Dit is ook de richtlijn die brandweerkorpsen in Nederland gebruiken bij het keuren van een ontruimingsplan van een pand. Zo weet je zeker dat het ontruimingsplan voldoet aan de wettelijke eisen en dat het specifiek in elke organisatie goed werkt.

Ontruimingsoefening Verplicht, Ontruimen Checklist, naar de nooduitgang, DLS Veiligheids Trainingen

Hoe vaak een ontruimingsoefening doen?

Een ontruimingsoefening is nodig zodat iedereen op de hoogte blijft van het ontruimingsplan. Ook kan je zo toetsen of de evacuatie efficiënt en veilig verloopt. Eventuele tekortkomingen zullen daarbij ook zichtbaar worden. Denk daarbij aan een gewijzigde kantoorinrichting, waarbij een vluchtweg minder goed bereikbaar wordt. Meestal is één keer per jaar genoeg, maar in sommige gevallen kan het verstandig zijn om een evacuatie-oefening vaker op de interne agenda te zetten.

Het plannen van deze oefening wordt vaak in opbouwende fasen gedaan. Je kunt bijvoorbeeld met (nieuwe) de BHV’ers alleen oefenen, met al het personeel, of alleen een gedeelte van het bedrijf. Je kunt het vooraf aankondigen, of juist niet. In sommige gevallen kiezen grotere bedrijven voor een uitgebreidere ontruimingsoefening. Daarbij kun je denken aan de simulatie van een specifiek incident, assistentie van professionele hulpdiensten en lotusslachtoffers (acteurs).

Wat is het doel?

Het doel van een ontruimingsoefening is om te kijken of personeel en bezoekers een gebouw efficiënt en veilig ontruimen in geval van een echte calamiteit. In de evaluatie kijkt men nadien of er verbeteringen nodig zijn en hoe deze te realiseren . In meer detail toetst men een groot aantal punten, zoals bijvoorbeeld:

  • Kan iedereen het ontruimingssignaal horen?
  • Volgt iedereen de instructies op van de BHV’ers?
  • Gebruikt iedereen de juiste vluchtweg?
  • Gaat iedereen naar de afgesproken verzamelplek en verloopt de persoonsregistratie correct?

 

Meer weten?

Ben je op zoek naar meer informatie over het opstellen van een ontruimingsplan? Of ben je op zoek naar een passende cursus voor bedrijfshulpverlening in het algemeen, neemt hieronder contact met ons op.