Snel een RI&E voorbeeld

Een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) helpt je om gevaren op de werkvloer in kaart te brengen en risico’s voor werknemers te beperken. Maar wat zijn de stappen om deze op te stellen en goed te laten keuren? In deze blog lees je er alles over en geven we je een vereenvoudigd RI&E voorbeeld stappenplan.

Wat is een RI&E?

Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is een onderzoek dat bedrijven uitvoeren, om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen. Het doel is om mogelijke gevaren op de werkvloer te identificeren en de risico’s in kaart te brengen. Er kunnen ook maatregelen in worden opgenomen om de risico’s te verkleinen, zoals het werken met zware machines, gevaarlijke stoffen of hard geluid. Een goed uitgevoerde RI&E helpt niet alleen om boetes en waarschuwingen van inspecteurs te voorkomen. Het draagt daarnaast ook bij aan een veilige en gezonde werkomgeving. Bedrijven kunnen zelf eentje opstellen op basis van een RI&E voorbeeld,  of kiezen voor externe begeleiding.

VCA-Vol

Is een RI&E verplicht?

Volgens de Arbowet is iedere werkgever verplicht om een arbobeleid te voeren met goede arbeidsomstandigheden, waarbij het opstellen van een RI&E een belangrijk onderdeel is. In artikel 5 van de Arbowet staan de eisen waaraan werkgevers moeten voldoen bij het opstellen van de RI&E. Elk bedrijf met personeel in dienst moet een RI&E uitvoeren en schriftelijk vastleggen. Wanneer de werkomstandigheden veranderen, zoals door bijvoorbeeld aanschaf van nieuwe machines, dient de RI&E te worden bijgewerkt om zo actueel te blijven.

 

Een RI&E is trouwens niet altijd verplicht. Zo hoeft deze niet opgesteld te worden bij bedrijven waar het personeel samen 40 uur of minder werkt. Ook als er maximaal 25 werknemers zijn en een erkend branche-instrument wordt gebruikt, is een RI&E niet nodig. De verschillende RI&E branche-instrumenten vind je op RIE.nl.

Stappen naar een RI&E voorbeeld.

Een RI&E opstellen is niet moeilijk, maar kost wel tijd. Ook als het document af is, kan het nog tijd kosten om deze bij te werken als de arbeidsomstandigheden wijzigen. Zo kan een productieproces wijzigen of werk verplaatst worden naar een andere locatie. Wij kunnen je adviseren bij het opstellen van een RI&E, of je kunt deze geheel door ons laten opstellen. Klik hier om meteen met ons in contact te komen. 

 

Hierna vind je een vereenvoudigd RI&E voorbeeld stappenplan. Bij bedrijven met meer dan 25 werknemers moet een RI&E altijd getoetst worden door een gecertificeerd deskundige of gecertificeerd bedrijf. Mocht je geen RI&E hebben, of is deze incompleet, dan kan dit een waarschuwing of een boete van de Arbeidsinspectie opleveren.

Stap 1: Inventarisatie

In stap 1 worden alle mogelijke risico’s geïnventariseerd. Het gaat dan om veiligheidsrisico’s of risico’s in de werkomgeving, maar zeker ook om risico’s voor de mentale gezondheid, lichamelijke belasting en werkhouding. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar:

  • Daglicht, ventilatie en temperatuur
  • Werkhouding
  • Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
  • Gevaarlijke stoffen
  • BHV-team en ontruimingsplan
  • Werk- en rusttijden
  • Machineveiligheid
  • Risicofactoren zoals intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag

Stap 2: Evaluatie

In deze stap beoordeelt men welke risico’s de hoogste prioriteit krijgen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de kans dat iets voorkomt, de gevolgen die het kan hebben en wie er door de risico’s geraakt kunnen worden.

Stap 3: De ‘To Do List’

In deze stap stelt men concrete acties op, inclusief wanneer en door wie deze uitgevoerd gaan worden, en wat ervoor nodig is. Dit Plan van Aanpak bevat concrete acties om de arbeidsomstandigheden blijvend beter en veiliger te maken. 

Stap 4: Toetsing

In deze stap moet door de jou opgestelde RI&E getoetst worden door een gecertificeerd bedrijf of deskundige. Deze deskundige kan aangeven dat niet alle risico’s zijn geëvalueerd, of dat bepaalde maatregelen nog opgenomen dienen te worden in de RI&E.

Stap 5: Aan de slag

Na goedkeuring van de RI&E kan de preventiemedewerker of veiligheidskundige binnen het bedrijf toezien op het uitvoeren van de maatregelen in de Plan van aanpak. Ook kan hij of zij de RI&E aanpassen op het moment dat dit nodig is, bij veranderingen in de werkplek of specifieke werkzaamheden binnen een organisatie.

DLS Trainingen heeft alle expertise in huis om jou te assisteren bij het opstellen van een RI&E. Ook bieden wij passende oplossingen voor het opleiden van BHV’ers, preventiemedewerkers en veiligheidskundigen. Zo kun je de gezondheidsrisico’s binnen jouw bedrijf tot een minimum te beperken. 

Neem via onderstaande knop vrijblijvend contact met ons op voor passend advies.