Wat doet een Hoofd BHV

De gele hesjes van BHV’ers zijn inmiddels een bekend gezicht in de meeste organisaties. Maar wist je dat er vaak ook een Hoofd BHV aangesteld is? Wat doet een Hoofd BHV eigenlijk? In deze blog lees je er alles over.

Wat doet een Hoofd BHV?

Als Hoofd BHV ben je verantwoordelijk voor het BHV-beleid en coördineer je alles rondom de bedrijfshulpverlening in jouw organisatie. Je bent het aanspreekpunt voor veiligheid, kent de regels en zorgt dat de BHV-organisatie goed getraind en efficiënt is. Daarnaast adviseer je over veilig werken en informeer je de directie en het crisisteam over bedrijfsveiligheid. Bij calamiteiten werk je samen met hulpdiensten zoals politie en brandweer. Je richt de bedrijfsnoodorganisatie in en bewaakt de communicatie, samenwerking en evaluatie na incidenten. Ook geef je leiding aan coördinatoren, ploegleiders en BHV’ers. Zo zorg je ervoor dat de organisatie altijd goed voorbereid is op noodsituaties.

De BHV-Organisatie

Iedereen die taken, bevoegdheden of verantwoordelijkheden met betrekking tot de bedrijfshulpverlening heeft, hoort bij de BHV-organisatie. Deze taken en bevoegdheden zijn schriftelijk vastgelegd. Ook staat beschreven wie welke taken uitvoert en welke bevoegdheden BHV’ers hebben bij een calamiteit. Zo kunnen specifieke BHV’ers een leidinggevende rol nemen bij bijvoorbeeld een ontruiming. Daarbij kan het ook zijn dat zij dan meer bevoegdheden hebben dan een gewone leidinggevende. In de BHV-organisatie is dan ook bepaald wie mag beslissen over de te nemen maatregelen. De BHV-organisatie bestaat uit het Hoofd BHV, de Ploegleider BHV en de BHV’ers.

Taken van een Hoofd BHV

Het is duidelijk dat een Hoofd BHV leiding geeft aan de BHV-organisatie, maar wat doet een Hoofd BHV in de praktijk? De belangrijkste taken omvatten: 

  • BHV-plan opstellen en onderhouden: Je zorgt ervoor het BHV-plan helder is opgesteld en up-to-date is.
  • Coördinatie van BHV: Je begeleidt BHV’ers en organiseert oefeningen (zoals ontruimingsoefeningen) om de paraatheid te garanderen.
  • Risicoanalyse en preventie: Je identificeert mogelijke gevaren en neemt maatregelen om risico’s te minimaliseren.
  • Opleiding en training: Je zorgt ervoor dat er genoeg BHV’ers opgeleid worden en dat zij goed getraind zijn en blijven.
  • Samenwerking met hulpdiensten: Tijdens noodsituaties ben jij het aanspreekpunt voor externe hulpdiensten zoals brandweer en ambulance.
  • Evaluatie en verbetering: Je beoordeelt de effectiviteit van de BHV-organisatie en voert verbeteringen door waar nodig.

Is een Hoofd BHV verplicht?

In de huidige ARBO-wetgeving is (nog) niet vastgelegd hoe bedrijfshulpverlening wordt georganiseerd, alleen dát deze moet worden georganiseerd. Dat betekent dat voor iedere organisatie een specifiek aantal BHV’ers zal moeten worden opgeleid, op basis van de grootte en de bedrijfsrisico’s uit een risico-inventarisatie en -evaluatie (of RI&E)Over het algemeen hebben organisaties met meer dan één BHV’er altijd een Hoofd BHV, alhoewel deze functie soms enkel administratief is. In de ene organisatie is het Hoofd BHV enkel bezig met beleidsmatige taken, in de andere kan deze persoon een operationele functie hebben en actief meewerken bij calamiteiten in de rol van bijvoorbeeld Ploegleider BHV.

Hoofd BHV hesje, BHV cursus man in geel veiligheidshesje

Hoe ziet de Hoofd BHV Cursus eruit?

Wil je een BHV-cursus doen, of een BHV Herhalingscursus? Deze kun je bij ons in één dag halen in de BHV Basis cursus. LINK.. Een Hoofd BHV Cursus is echter meer uitgebreid en duurt drie dagen. De belangrijkste onderwerpen die aan bod komen vind je hieronder:

  • De huidige wet- en regelgeving met betrekking to bedrijfshulpverlening
  • Hoe een goede BHV-organisatie eruit ziet en wat haar taken zijn.
  • Hoe een risicoanalyse gebruikt kan worden om risico’s te verkleinen en maatregelen te nemen.
  • Opstellen van een BHV-plan inclusief bijvoorbeeld regelmatige ontruimingsoefeningen.
  • Het plannen en organiseren van trainingen.
  • Evaluaties om de BHV binnen jouw organisatie te verbeteren.

Hoe zit het met een BHV vergoeding?

Wettelijk zijn organisaties niet verplicht om BHV’ers, Ploegleiders BHV of Hoofden BHV een extra vergoeding aan te bieden. In sommige CAO’s is dit wel vastgelegd. Organisaties kiezen er ook vaak voor een vergoeding aan te bieden, om zo medewerkers te motiveren zich vrijwillig te laten opleiden. De kosten voor de BHV cursus, tijd om de cursus te volgen en eventuele reiskosten worden wel vergoed. Wil jij meer weten over al onze BHV cursussen, welke wij in Hengelo of in-company door het land aanbieden? Klik dan hier, of neem via onderstaand knop vrijblijvend contact met ons op.