Werkwijze
Tijdens de opleiding tot Middelbaar Veiligheidskundige komen o.a. de machineveiligheid, elektrische veiligheid, brandveiligheid, fysieke belasting en gevaarlijke stoffen aan bod. We besteden aandacht aan het opstellen van een Risico inventarisatie en tevens het rapporteren en presenteren hiervan. Na het afronden van de opleiding bent u een specialist bij veiligheidskundige vraagstukken. U heeft de benodigde kennis als het gaat om arbobeleid en wet -en regelgeving. Kortom, u bent een belangrijke schakel binnen de organisatie.
Toelatingseisen
Om toegelaten te worden tot de opleiding MVK wordt gevraagd naar aantoonbaar MBO werk- en denkniveau. De vooropleiding Basisopleiding Veiligheidskunde (BVK) of Integrale Veiligheidskunde (IVK) sluiten goed aan op de opleiding MVK.
De volgende cursus MVK start januari 2024
Veelgestelde vragen
Wanneer vinden de lesdagen plaats?
De lesdagen vinden plaats op de vrijdagen (buiten de vakantie om). De tijden zijn van 08.30 – 16.30
Wat doet een Veiligheidskundige?
De Veiligheidskundige geeft de gehele organisatie inzicht in (on)veilige situaties. Welke (in)directe risico's lopen collega's en welk risico loop de omgeving bij het uitvoeren van de werkzaamheden binnen uw organisatie?
Je maakt de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) en werkplekinstructies. Je doet ongevallenonderzoek, lost klachten op, voert LOTOTO (Lock Out – Tag Out – Try Out) procedures uit, organiseert toolboxmeetings en stelt een LMRA (laatste minuut risico analyse) op en voert die uit. Daarnaast geef je eerstelijns advisering.
Hoelang duurt de opleiding MVK?
Er zijn maximaal 14 lesdagen, deze vinden plaats op vrijdagen buiten de vakanties om. Naast je lesdagen rond jij je scriptie af en heb je daar de verdediging van, dit neemt circa 4 weken in beslag.
Wat is de mvk opleiding in het kort?
De eerste les begint met een algemene introductie over mvk opleiding veiligheidskunde. Cursisten leren over de basisprincipes van veiligheid, het belang van veiligheid op de werkplek en de rol van een veiligheidskundige. Daarnaast wordt de wet- en regelgeving met betrekking tot veiligheid behandeld, inclusief relevante wetten en voorschriften die van toepassing zijn op de werkomgeving.
De tweede les richt zich op risicoanalyse en risicobeheersing. Cursisten leren hoe ze een grondige risicoanalyse kunnen uitvoeren om potentiële gevaren en risico's op de werkplek te identificeren. Vervolgens worden verschillende methoden en strategieën besproken om deze risico's te beheersen en te verminderen. Daarnaast komt het concept van Persoonlijke beschermingsmiddelen (PSA) aan bod, waarbij cursisten leren hoe ze de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen selecteren en gebruiken.
De laatste les behandelt het onderwerp ongevalsonderzoek. Cursisten leren wat een ongevalsonderzoek is en waarom het belangrijk is om de oorzaken van een ongeval te achterhalen. Ze leren verschillende methoden en technieken voor het uitvoeren van grondig ongevalsonderzoek, waaronder het verzamelen van bewijsmateriaal, het interviewen van getuigen en het analyseren van gegevens. Het doel van het onderzoek is om lessen te trekken uit het ongeval en preventieve maatregelen te nemen om toekomstige incidenten te voorkomen.