Ontruimingsoefening

Ontruimingsoefening doen? Dan bent u bij DLS Trainingen aan het juiste adres. Een gebouw plots ontruimen kan om verschillende redenen moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan brand, een gaslek of gevaarlijke stoffen die vrijgekomen zijn. Een snelle effectieve ontruiming is dan nodig. Het is daarom van belang dat het personeel weet wat ze moeten doen bij eventueel gevaar.

REGELMATIGE ONTRUIMINGSOEFENING

Het is belangrijk dat bedrijven regelmatig een ontruiming oefenen. Sterker nog, de Arbowet en Richtlijn nr. 89/391/EEG schrijft voor dat de werkgever verplicht wordt maatregelen te treffen in het geval van direct gevaar. Een van die maatregelen is het regelmatig oefenen van een ontruiming

CURSUS ONTRUIMINGSOEFENING BIJ DLS

Een ontruimingsoefening simuleert gepland en gecontroleerd een noodsituatie, waarbij mensen snel en veilig een gebouw, locatie of gebied moeten verlaten. Het doel is om mensen bekend te maken met de noodprocedures tijdens een ontruiming, zodat ze weten hoe te handelen als een echte ontruiming plaatsvindt. Een ontruimingsoefening omvat doorgaans de volgende stappen:

 • Aankondiging: Eerst wordt aangekondigd dat er een oefening zal plaatsvinden, waardoor mensen zich kunnen voorbereiden en paniek wordt voorkomen.
 • Ontruimingsalarm: Het ontruimingsalarm gaat af om aan te geven dat de oefening is gestart.
 • Evacuatie: Het begint met de evacuatie, waarbij aangewezen routes worden gevolgd en procedures worden nageleefd.
 • Verzamelplaats: De evacuatie heeft als doel om iedereen op de vooraf aangewezen verzamelplaats te laten samenkomen.
 • Controle en evaluatie: Tijdens en na de oefening vindt er evaluatie plaats om te beoordelen of de ontruiming goed is verlopen en om mogelijke verbeterpunten te identificeren.

Regelmatige oefenen is van essentieel belang voor de veiligheid tijdens noodsituaties. Ze zorgen ervoor dat mensen vertrouwd raken met noodprocedures, evacuatieroutes en de locatie van nooduitgangen. Bovendien kunnen ze oefenen met hun specifieke rol tijdens een ontruiming. Dit helpt om ongelukken te voorkomen en maakt het mogelijk om tijdens een noodsituatie op een veilige manier te ontruimen.

Andere cursussen bij DLS Trainingen

U kunt bij DLS Trainingen ook een BHV of VCA cursus volgen

Veelgestelde vragen

Wat is een ontruimingsoefening?

Een ontruimingsoefening is een geplande en gecontroleerde oefening waarbij mensen worden getraind om een gebouw, locatie of gebied snel en veilig te verlaten in geval van een noodsituatie

Wat moet je doen bij een ontruimingsoefening?

Bij een oefening moet je de volgende stappen volgen om de veiligheid van jezelf en anderen te waarborgen:

 • Luister naar het ontruimingsalarm
 • Verlaat rustig het gebouw
 • Gebruik geen liften
 • Help anderen indien mogelijk
 • Ga naar de verzamelplaats
 • Wacht op verdere instructies
 • Neem deel aan de evaluatie

Wat kost een ontruimingsoefening?

Een ontruimingsoefening kost €669, dit is inclusief een verslag na afloop van de oefening. 

Hoe vaak moet je een ontruimingsoefening doen?

De algemene richtlijn is dat er jaarlijks een ontruimingsoefening gedaan moet worden. Maar als er een grote kans is op een noodsituatie kan het verstandig zijn om vaker per jaar een ontruimingsoefening te houden.

Cursus kosten €669

excl. BTW

Inschrijven

Cursus details

Cursus duur

1 dagdeel

Docent

Gediplomeerde docenten

Toelatingseisen

Geen

Cursus is inclusief

examen certificaat koffie/thee

Locatie

Hengelo of in-company

Partners