VCA Basis Cursus

VCA BASIS CURSUS

Wilt u graag een VCA Basis Cursus volgen? Dan bent u bij DLS Trainingen op de juiste plek. Wij zijn namelijk dé totaalleverancier van cursussen, opleidingen en trainingen op het gebied van veiligheid. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze basiscursus.

WAAROM DE VCA BASIS CURSUS VOLGEN?

VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. Met een VCA Basis cursus en bijbehorend diploma laat u als werknemer zien dat u beschikt over (basis)kennis met betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieu. U toont met het diploma aan dat weet hoe u:

 • Veilig moet werken
 • VCA kennis op het gebied van uw eigen gezondheid
 • Waar u rekening mee moet houden voor de gezondheid van anderen
 • VCA checklists voor het milieu

Voor iedereen die op hun werk te maken heeft met mogelijk gevaarlijke situaties is een VCA cursus van enorme toegevoegde waarde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die werkzaam zijn in de bouw of in andere sectoren waar een ongeluk in een klein hoekje zit.
Na het volgen van de basis cursus vca weet u hoe u veilig werkzaamheden kunt uitvoeren en risico’s tot een minimum kunt beperken.

HOE GAAT DE VCA BASIS CURSUS PRECIES?

De VCA Basis Cursus beslaat één volle dag. Tijdens de VCA Basis Cursus volgt u eerst de e-learning VCA Basis. De VCA cursus van DLS Trainingen omvat de volgende onderwerpen:

 • Wetgeving en voorschriften: Cursisten leren met welke wet- en regelgeving zij rekening moeten houden als het aankomt tot veiligheid, gezondheid en milieu op de werkomgeving
 • Gevaren, risico`s en preventie: Identificeren en beoordelen van verschillende gevaren op de werkplek. Welke maatregelen genomen kunnen worden om risico`s in te perken en ongevallen te voorkomen.
 • Veiligheidsprocedures en -maatregelen: Leren wat de juiste veiligheidsprocedures zijn en hoe persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt kunnen worden om de veiligheid te verbeteren.
 • Brand- en explosiepreventie: Cursisten bewust laten worden met brandrisico’s hoe brand voorkomen kan worden en hoe brand geblust kan worden.
 • Arbeidsmiddelen en gereedschappen: Leren om veilig gebruik te maken van machines en gereedschappen.
 • Elektrische veiligheid: Bewustzijn creëren voor de risico`s van elektriciteit.
 • Ergonomie en fysieke belasting: Inzicht in ergonomische principes en het voorkomen van lichamelijke belasting, zoals tillen, duwen, trekken, etc.
 • Milieu: Bewustwording van de milieurisico`s op de werkplek en eventuele maatregelen die genomen kunnen worden zodat het milieu niet beschadigd raakt, denk hierbij aan afvalbeheer of omgaan met gevaarlijke stoffen.

Verschil VCA Basis en VCA Vol

De basis VCA is bedoeld voor werknemers die werk uitvoeren waarbij er sprake is van een verhoogd risico, dit zijn bijvoorbeeld bouwvakkers of monteurs. Met een VCA basis certificaat kan een werknemer aantonen dat hij voldoende op de hoogte is qua veiligheid en gezondheid op de werkvloer. In tegenstelling tot de basis is VCA vol voor leidinggevenden en zzp`ers. Iemand met een vol certificaat laat met het certificaat zien dat niet alleen de basis begrepen wordt maar dat er uitgebreide kennis op het gebied van veiligheid en gezondheid aanwezig is.

VCA 1 dag

Bij DLS Trainingen heeft u de flexibiliteit om te kiezen tussen het afleggen van alleen een VCA-examen of het volgen van een training voorafgaand aan het examen. Deze keuze stelt u in staat om uw eigen leerervaring op maat te maken, afhankelijk van uw behoeften en voorkeuren.

Als u ervoor kiest om deel te nemen aan de training, begint deze om 8:30 uur en duurt tot 15:30 uur. Tijdens de training zult u profiteren van de kennis en expertise van professionele trainers die u voorbereiden op het VCA-examen. Ze zullen belangrijke onderwerpen behandelen, zoals veiligheid, gezondheid en milieu, die relevant zijn voor uw werkgebied. De training biedt een gestructureerde en interactieve leeromgeving waarin u de kans krijgt om vragen te stellen, praktijkvoorbeelden te bespreken en inzicht te krijgen in de relevante regelgeving en richtlijnen.

Na afloop van de training, om 16:00 uur, wordt het VCA-examen afgenomen. Het examen is een belangrijke stap om uw VCA-certificaat te behalen. Door de training en het direct aansluitende examen te combineren, kunt u alles wat u tijdens de training heeft geleerd, direct toepassen in het examen. Dit verschaft u de mogelijkheid om uw kennis en begrip van de VCA-vereisten te demonstreren en uw certificering in één dag te behalen.

BEKIJK OOK ONZE DIVERSE ANDERE VCA CURSUSSEN!

Naast de VCA Basis Cursus kunt u bij ons diverse andere VCA cursussen te volgen, hieronder een greep uit ons aanbod: Welke VCA cursus u nodig hebt, is afhankelijk van uw werkomgeving en uw rol in de organisatie. Zit u veel op de vrachtwagen? Of heeft u veel chauffeurs in je ploeg of team? Dan heeft u naast het VCA Basis diploma ook een VCA Vol diploma nodig. Bekijk al onze veiligheidscursussen om te zien wat ze inhouden, wat ze kosten en hoe u zich hiervoor kunt inschrijven.

Veelgestelde vragen

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers. Het draagt bij aan het bevorderen van de veiligheid op de werkvloer.

Wanneer heb je een VCA certificaat nodig? 

Het hebben van een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht, maar veel bedrijven eisen wel dat hun werknemers een VCA certificaat bezitten.

Wat is het verschil tussen VCA Basis en VCA Vol? 

Basis is voor de operationele medewerkers terwijl vol voor leidingegevenden en zzp`ers is.

Hoelang is een VCA certificaat geldig?

Een VCA certificaat is 10 jaar geldig, zowel de basis als de vol.

Cursus kosten €219

excl. BTW

Inschrijven

Cursus details

Cursus duur

1 dag

Docent

Gediplomeerde VCA-docenten

Toelatingseisen

Geen

Cursus is inclusief

e-learning examen certificaat persoonlijke pas koffie/thee

Lunchkosten

€ 14,95 (excl. BTW)

Locatie

Hengelo of in-company

Partners