VCA certificatie: van basis tot leidinggevende

Zonder VCA kom je steeds lastiger aan werk, in bijvoorbeeld in de bouw of industrie. Er zijn verschillende diploma's en certificaten, voor zowel werknemers als organisaties. In deze blog worden alle opties voor VCA diploma’s en VCA certificatie uitgelegd.

VCA certificatie uitgelegd.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Dit is een privaat initiatief, zonder verplichting vanuit de overheid, maar inmiddels helemaal ingeburgerd. Zonder diploma kom je maar lastig aan het werk in bijvoorbeeld de bouw. Als werknemer kun je verschillende VCA diploma’s halen, waarvan het  VCA Basis diploma veruit het bekendste is. Maar ook voor organisaties bestaat er een VCA certificatie.  Als je met succes een van deze cursussen afsluit, laat je zien dat je weet waar je op moet letten als het gaat om veiligheid en gezondheidsrisico’s op de werkvloer. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en ongelukken voor jou en je collega’s. De cursussen behandelen regelgeving, maar gaan ook in op veel voorkomende risico’s en persoonlijke beschermingsmiddelen.

VCA VOL

Als je als leidinggevende aan de slag wilt, is de VCA-VOL cursus meer iets voor jou. Het verschil tussen deze cursus en de VCA Basis opleiding zit hem daarom vooral in de doelgroep voor wie deze bedoeld is. De inhoud van de cursus is namelijk nagenoeg gelijk. Tijdens de VCA cursus VOL (VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) leer je om deze kennis toe te passen in de aansturing van je personeel, om zo veilig werkgedrag te stimuleren.

Je kunt bij ons zowel je VCA Basis als VCA-VOL diploma in één dag halen, inclusief training en examen. Schrijf je dus nu meteen in voor de eerstvolgende cursusdag.

VCA certificatie verklaard: van basis tot leidinggevende cursussen, uitleg veiligheid in magazijn

VIL-VCU

 

De laatste variant van onze VCA cursussen in Hengelo is de VIL-VCU cursus. VIL VCU staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden en Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Uitzendbureaus. Kort gezegd is deze cursus voor intercedenten en leidinggevenden die werkzaam zijn binnen een uitzend- of detacheringsbureau, dat personeel levert voor werk in risicovolle werkomgevingen.

 

Hoe ziet de VCA cursus eruit?

 

DLS Trainingen biedt de optie om alleen het VCA examen af te leggen. Je kunt ook een eendaagse cursus volgen, inclusief examen. Met de laatste optie komen alle onderwerpen van belang voor het examen voorbij, tijdens een dag van 08:30 – 15:30 uur. Professionele trainers stomen je zo klaar voor het examen. Bij deze optie kun je dus alles wat je gedurende de dag hebt geleerd, meteen toepassen in het examen.

 

Alle onderwerpen op een rij

In zowel de VCA-VOL als VCA Basis cursussen komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wetgeving en voorschriften op basis van de meest recente ARBO Wetgeving
  • Herkennen van gevaarlijke werksituaties
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Brand- en explosiepreventie
  • Gevaarlijke stoffen
  • Werken met machines
  • Milieu

VCA certificatie voor bedrijven

Voor organisaties bestaan er ook de optie voor VCA certificatie. . Zo laat je huidige en potentiële opdrachtgevers namelijk zien dat je veiligheid en risico’s op de werkvloer serieus neemt. Daarnaast voldoe je ook aan de Europees gestelde eisen en landelijke VCA regels. Je maakt de werkomgeving van je personeel natuurlijk ook veiliger! Afhankelijk van de situatie en grootte van de organisatie, kan een VCA 1 ster of VAC 2 ster worden uitgegeven. Voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan petrochemische installaties bestaat er de VCA Petrochemie. Deze is gelijk aan VCA**, maar met verplichte aanvullende vragen over petrochemie.

VCA 1 ster (of VCA*)

Deze certificering is bedoeld voor onderaannemers in organisaties met minder dan 35 medewerkers. VCA 1 ster is gericht op het beheersen van veiligheidsrisico’s op de werkvloer, waar het gaat om veiligheid, gezondheid en milieu.

VCA 2 ster (of VCA**)

Deze certificering is bedoeld voor hoofdaannemers met meer dan 35 medewerkers in dienst. Deze organisaties voeren complexe en risicovolle werkzaamheden uit. VCA 2 ster kijkt niet alleen naar de uitvoering, maar hier gaat het ook om beleid en verbetermanagement, waar het gaat om veiligheid, gezondheid en milieu.

Ben je geïnteresseerd in het halen van een van de bovenstaande VCA diploma’s, of wil je graag dat je personeel deze cursus doet? Wij bieden VCA cursussen in Enschede en Almelo tegen voordelige tarieven. Zo kan je één dag je VCA diploma halen, onder begeleiding van een professioneel trainer. Neem meteen contact met ons op voor de eerstvolgende cursusdagen.