Reachtruck Certificaat

Reachtruck certificaat halen?

Een reachtruck perfect besturen en het apparaat van binnen en buiten kennen; dat is het doel van de reachtruck opleiding . Het lastige van het besturen van een reachtruck is dat de truck zijwaarts rijdt. Om dit ‘onnatuurlijke’ gevoel van rijden om te zetten naar vertrouwen en controle, hebben wij binnen deze cursus een aantal verschillende opdrachten vormgegeven die de cursist gaat uitvoeren. Zo moeten onder andere pallets worden verplaatst en met verschillende soorten ladingen over speciale oefenparcours gereden, om de cursist het gevoel te geven hoe een reachtruck te besturen.

Inhoud reachtruck cursus

De basisopleiding tot reachtruckchauffeur duurt twee dagen, van 7:00 uur tot 14:00 uur, waarbij je voornamelijk zelf aan het rijden bent op de reachtruck. De nadruk ligt dus op de praktijk. Het theoretische deel wordt klassikaal behandeld en op de tweede dag zal er een toets afgenomen worden. Je gaat het volgende leren binnen deze cursus:

 • Visueel inspecteren en de werking van de reachtruck controleren
 • Het vaardig sturen met een reachtruck
 • Het juist voordraaien met een reachtruck
 • Pallets uit de stellingen halen tot 4 hoog
 • Stapelen van gaasboxen en koud stapelen van IBC’s
 • De juiste manier om pallets in een inrijstelling te plaatsen
 • Het oppakken en hanteren van een brede lading
 • Het manouvreren met een brede balk
 • Het veilig laden van trailers en gebruik kopschot
 • Parkeren op de juist plek en gebruik parkeerrem
 • Pading stapelen met EPT/stapelaar en veilig wegzetten in stelling

 

 Wat is een reachtruck?

Een reachtruck is een type heftruck dat speciaal is ontworpen voor het werken in smalle gangpaden in magazijnen of distributiecentra. Het voornaamste kenmerk van een reachtruck is de mogelijkheid om de lading naar voren te verplaatsen, voorbij de voorwielen, waardoor de heftruck gemakkelijk kan manoeuvreren in smalle gangpaden.

Reachtrucks hebben doorgaans een driewielig ontwerp, waarbij het achterwiel fungeert als draaipunt, waardoor de truck op zijn plek kan draaien zonder veel ruimte nodig te hebben. Ze zijn uitgerust met een telescopische mast die naar voren kan reiken om ladingen op te tillen en op te slaan op grote hoogtes. Hierdoor kunnen reachtrucks pallets en andere zware lasten veilig oppakken en stapelen op hoge stellingen.

Het besturen van een reachtruck vereist speciale training en certificering vanwege de complexiteit en veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met het werken op hoogte en in nauwe ruimtes. Om te laten zien dat je hier bekwaam in bent moet je een reachtruck certificaat halen. Reachtrucks worden vaak gebruikt in magazijnen waar een hoge opslagdichtheid vereist is en waar ruimte-efficiëntie van groot belang is. Ze dragen bij aan het maximaliseren van de beschikbare opslagruimte en het efficiënt organiseren van voorraden.

Veelgestelde vragen

Is een reachtruck certificaat verplicht?

Ondernemingen zijn in het kader van de Arbo-wet verplicht werknemers goed te instrueren om zo veilig mogelijk te werken. Een reachtruck certificaat zal de veiligheid van de werknemers doen verhogen.

HOE LANG IS EEN REACHTRUCKCERTIFICAAT GELDIG?

Een reachtruck certificaat is geldig voor een periode van 5 jaar. Na deze periode dien je een herhalingscursus te volgen om het certificaat te verlengen. Naast een reachtruck certificaat kun je ook bij DLS Trainingen een heftruck certificaat behalen.

Wat is het verschil tussen een reachtruck en heftruck?

Een reachtruck heeft een smaller chassis dan een heftruck daardoor is hij meer geschikt voor smalle gangpaden, reachtrucks hebben vaak een hogere maximale hefhoogte dan heftrucks en reachtrucks hebben minder hefcapaciteit dan heftrucks.

Wordt de cursus voor een reachtruck certificaat ook in het Engels aangeboden?

Het is bij DLS Trainingen mogelijk om een Engelstalige heftruck cursus te volgen, overleg met een van onze medewerkers naar de mogelijkheden.

Wat zijn de kosten van het halen van een Reachtruck certificaat?

Hoeveel het kost om een reachtruck certificaat te behalen is afhankelijk van de omstandigheden, wij hanteren een vanaf prijs van €175. Overleg met een van onze medewerkers naar de mogelijkheden.

Maken het certificaat Elektropallettruck en Stapelaar onderdeel uit van het reachtruck certificaat?

De elektropallettruck en stapelaar zijn vast onderdeel van de opleiding. Bij het succesvol afronden van de opdrachten ontvangt u tevens voor deze voertuigen een certificering.

Kun je naast het reachtruck certificaat ook een heftruck certificaat behalen?

Door het volgen van deze aanvullende praktijkcursus heftruckchauffeur kan men naast het reachtruck certificaat ook het heftruck certificaat halen. 

Cursus kosten €175 vanaf prijs

excl. BTW

Inschrijven

Cursus details

Cursus duur

1 dag

Docent

Gediplomeerde docenten

Toelatingseisen

Geen

Cursus is inclusief

examen certificaat koffie/thee

Locatie

Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Assen, Deventer, Doetinchem, Ede, Emmen, Etten-leur, Geleen, Heerenveen, Heerlen, Hengelo, Houten, Schiedam, Son, Tilburg, Venlo, Wijchen, Zwolle

Partners