VCA VOL Cursus

Wat is een VCA VOL cursus en waarin verschilt deze van VCA Basis? Misschien heb je beide termen al eens gehoord, maar wat kun je er precies mee? Beide certificaten zijn diploma's op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Met VCA Basis toon je aan dat je basiskennis bezit op het gebied van gezond en veilig werken op de werkvloer. In deze blog gaan we dieper in op een VCA VOL cursus, die bedoeld is voor operationeel leidinggevenden.

VCA VOL – Voor wie?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Met zowel het VCA Basis als VCA VOL examen tonen professionals aan dat ze zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen tijdens hun werk. Het hebben van een VCA certificaat is tegenwoordig bijna onmisbaar als je aan de slag wilt in sectoren met verhoogde veiligheidsrisico’s; veel opdrachtgevers besteden werkzaamheden enkel en alleen uit aan VCA-gecertificeerde leveranciers.

Is het verplicht?

Als je als operationeel leidinggevende werkt op een locatie waar iedereen een VCA certificaat moet hebben, dan moet je een geldig VCA VOL certificaat bezitten. Dit geldt ook als je  ZZP-er bent! Eenmaal behaald hoef je voorlopig niet weer: het certificaat is tien jaar geldig.

Verschil VCA VOL en Basis

Het onderscheid tussen deze twee cursussen ligt voornamelijk in de doelgroep en niet in de cursusinhoud, aangezien dit verschil relatief klein is. 

Het VCA Basis certificaat is ontworpen voor operationeel medewerkers, zoals timmerlieden, metselaars, installateurs, groenvoorzieners en schilders. Door de basiskennis  in deze cursus vergroot de medewerker niet alleen zijn eigen veiligheid, maar ook die van zijn collega’s. 

In tegenstelling hiermee is het VOL VCA certificaat (VOL = Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) bedoeld voor operationeel leidinggevenden, zoals voormannen, uitvoerders en projectleiders. Bij alle onderdelen in de cursus ligt de nadruk nog altijd op de eigen veiligheid, maar ook de veiligheid van de medewerkers onder zijn of haar supervisie. Als operationeel leidinggevende beschik je dus over basiskennis met betrekking tot veiligheid, gezondheid en milieuvriendelijk werken, maar je kunt deze kennis ook toepassen in je insturing en veilig werkgedrag stimuleren. Na het succesvol afleggen van je VOL VCA examen fungeer je daarnaast als volwaardig aanspreekpunt voor de directie, opdrachtgevers en medewerkers.

vca vol cursus

Moet ik nu al een VCA VOL halen?

Als je een leidinggevende functie ambieert, kun je alvast deze cursus voor leidinggevenden volgen en je certificaat behalen. Het is maar een 1-daagse cursus en je kunt anders niet aan de slag in veel bedrijven als leidinggevende. Maar dit hoeft natuurlijk niet; je kunt ook wachten tot het moment dat er daadwerkelijk een leidinggevende positie beschikbaar komt. Het kan ook goed zijn dat je werkgever je pas deze functie geeft zodra je je VCA VOL examen hebt gehaald. Daarnaast helpt deze cursus je om je kansen te vergroten op de arbeidsmarkt.