Een passende MVK opleiding kiezen

Misschien overweeg je al een tijdje om een opleiding tot veiligheidskundige te volgen. Je zult zien dat er verscheidene opties en aanbieders zijn, met verschillen in prijs, duur, lesdagen, locatie, enzovoort. Maar hoe kies je een passende MVK opleiding? Hieronder vind je de meest belangrijke informatie en tips.

MVK of HVK?

Als je actief op zoek bent naar een passende MVK opleiding, dan kom je er al snel achter dat er twee verschillende veiligheidskundige opleidingen zijn: Middelbare Veiligheidskunde (MVK) en Hogere Veiligheidskunde (HVK). Kort gezegd zijn de verschillen:

  • Als MVK’er houdt je vooral oog op praktische onderwerpen binnen het bedrijf als het gaat om veiligheid, risico’s en gezondheid. Je bent zichtbaar en aanspreekbaar op de werkvloer. 
  • Een HVK’er geeft meer beleidsmatig advies en stuurt organisaties bijvoorbeeld aan bij het opstellen van meer complexe veiligheidsprocedures.

Ben je nog aan het kijken welke opleiding tot veiligheidskundige het beste bij je past?  Kijk hier voor meer informatie over alle taken van een MVK’er en de verschillen met HVK’ers en preventiemedewerkers.

Wat doet iemand met een MVK diploma op zak?

Een MVK’er geef je organisaties deskundig advies op het gebied van veiligheid op de werkvloer, risico’s en gezondheid. Met de opleiding veiligheidskunde wordt je dus opgeleid tot het beroep Middelbaar Veiligheidskundige. Na het volgen en succesvol afronden van een passende MVK opleiding, kun je je inschrijven in de persoonsregisters van SKO en SVK voor veiligheidskundigen.

Tijdens de opleiding wordt je op de hoogte gebracht van alle wet- en regelgevingen rondom veiligheid op de werkvloer. Denk daarbij ook aan arbeidshygiënische, organisatorische en veiligheidskundige factoren en maatregelen. Na het afronden van de opleiding kun je je een echte veiligheidsexpert noemen.

Certificering

Als je een opleiding kiest, wil je natuurlijk zeker weten dat de opleiding gecertificeerd is en je MVK diploma erkend wordt. Zo weet je zeker dat alle belangrijke onderwerpen aan bod komen en je met de juiste kennis en vaardigheden aan de slag kan als veiligheidskundige. Onze MVK opleiding is Hobéon SKO gecertificeerd en wordt regelmatig getoetst. Zo ben je verzekerd van de hoge kwaliteit van de opleiding en waar voor je geld.

vca vol cursus

Zaken om rekening mee te houden.

Toelatingseisen | Om toegang te krijgen tot de opleiding middelbare veiligheidskunde, heb je minimaal aantoonbaar MBO4 werk- en denkniveau nodig.

 Duur van de opleiding | De meeste veiligheidskundige opleidingen duren een paar maanden, waarbij er eens in de week of twee weken een lesdag is. Zijn de lesdagen op een dag dat je niet kunt, dan is het misschien beter om even verder te kijken naar een passende MVK opleiding.

 Werkdruk | De opleiding volg je naast en tijdens je huidige werk of andere bezigheden. Naast voorbereiding op een eindexamen, moet je ook rekening houden met het schrijven van een eindscriptie in je eigen tijd. Is het op dit moment lastig om tijd hiervoor vrij te maken? Misschien is het dan handig de opleiding even uit te stellen tot het wat rustiger is.

 Locatie | Wordt de training bij je in de buurt gehouden, of kun je de locatie in ieder geval makkelijk bereiken?

 Kosten | De meeste MVK opleidingen kosten rond de  € 5.500 –  € 6.500 exclusief BTW. Er zijn echter wel verschillen, bijvoorbeeld als het gaat om de hoeveelheid zelfstudie of persoonlijke begeleiding. Kijk ook eens of er catering in de prijs inbegrepen zit, of hoe groot de groepen zijn. Hoe kleiner de groepen, hoe meer tijd er is voor persoonlijke begeleiding.

Onze erkende veiligheidskundige opleiding vergt inspanning en kost wat tijd. Er komen dan ook veel onderwerpen voorbij. Maar zo zorg je er wel voor dat je als echte veiligheidsexpert de opleiding afrondt en aan de slag kan. De vraag naar veiligheidskundigen is groot en je kunt er een goed salaris mee verdienen. 

Ben je klaar om een volgende stap in je carrière te zetten, en benieuwd naar startdata en de inhoud van alle modules in deze MVK opleiding? Klik dan hieronder.