Wat verdien je als MVK?

Wat verdien je als MVK? | Als MVK kun je een goed salaris verdienen, maar zoals bij de meeste beroepen is dit sterk afhankelijk van werkervaring en leeftijd. Op dit moment verdienen de meeste MVK’ers in loondienst tussen €3.500 en €4.500, bij een 40-urige werkweek.

MVK opleiding, wat kan je ermee?

MVK staat voor Middelbare Veiligheidskundige. Tijdens deze 15-daagse opleiding leer je alles over het beïnvloeden van risico’s en veiligheid op de werkvloer. Je leert op operationeel niveau alles over het uitvoeren van diverse Risico- & Evaluatie-analyses (RI&E), opstellen van veiligheidsrapportages en -instructies, doen van inspecties en het geven van voorlichting. Ook is een groot deel van de training gewijd aan communicatie met diverse partijen en wet- en regelgeving. Na het succesvol afronden van de veiligheidskunde opleiding kun je aan de slag als MVK’er, zowel als werknemer binnen een bedrijf, als in de rol van ZZP’er (consultant) bij projecten.

Wat verdien je als MVK?

Als MVK’er kun je een goed salaris verdienen, maar zoals bij de meeste beroepen is dit sterk afhankelijk van werkervaring en leeftijd. Op dit moment verdienen de meeste MVK’ers in loondienst tussen €3.500 en €4.500, bij een 40-urige werkweek.

mvk opleiding volgen middelbaar veiligheidskundige

Wat doet een veiligheidskundige?

Het takenpakket van een MVK’er is veelomvattend, maar draait altijd om gezondheid, veiligheid en preventief risicomanagement op de werkvloer. De veiligheidskundige zorgt ervoor dat de hele organisatie inzicht krijgt in onveilige situaties en maatregelen om risico’s te minimaliseren. Ook geeft hij/zij voorlichting en instructies met betrekking tot wet- en regelgeving en te nemen maatregelen om hieraan te blijven voldoen.

Hoe lang duurt een MVK opleiding?

Onze opleiding middelbare veiligheidskunde bestaat uit 14 lesdagen en 1 examendag. Deze lesdagen vinden plaats op de vrijdagen, buiten de vakanties om. Naast de lesdagen schrijf je in je eigen tijd een scriptie, dat ongeveer vier weken in beslag neemt om te voltooien.

Is een MVK’er verplicht?

In veel landen om ons heen is het hebben van een MVK’er al verplicht. In Nederland echter kan de werkgever op dit moment nog bepalen – op basis van de risico’s binnen elke organisatie – welke deskundige er nodig is binnen een bedrijf. In de VCA-checklist wordt ook gevraagd of je een veiligheid- of gezondheidsfunctionaris hebt binnen je bedrijf (of desnoods extern ingehuurd).

Wat verdient een MVK’er ZZP?

Het uurtarief voor opdrachten die je aanneemt als ZZP’er in de rol van middelbare veiligheidskundige verschilt uiteraard per project en is afhankelijk van duur, complexiteit en je eigen ervaring in deze rol. De tarieven kunnen erg uiteen lopen, maar liggen minimaal rond €40 en kunnen makkelijk oplopen tot meer dan €60 per uur.

Wat is het verschil tussen MVK en HVK?

Een MVK’er is operationeel gericht en houdt vooral oog op praktische onderwerpen binnen de organisatie. Hij/zij is zichtbaar, aanspreekbaar en sturend als het gaat om veiligheid en gezondheid op de werkvloer. De belangrijkste taken bestaan uit het inventariseren van risico’s, evalueren van maatregelen en veiligheidsplannen, en het geven van voorlichting en instructie.

De HVK’er daarentegen is meer gericht op het sturen van organisaties op het gebied van risico’s, veiligheid en gezondheid. Hij/zij heeft een meer analyserende en adviserende rol binnen de organisatie als geheel. De HVK’er houdt zich bezig met beleidsmatig advies op het gebied van wetgeving, toetsing en bijvoorbeeld het opstellen van complexe veiligheidsprocedures.

MVK of preventiemedewerker?

Elk bedrijf in Nederland is wél verplicht een preventiemedewerker in dienst te hebben. De verschillen tussen deze twee functies zit hem vooral in de invulling: de preventiemedewerker is een werknemer die met zijn collega’s op de werkvloer deelneemt aan de dagelijkse werkzaamheden. Hij of zij is daar actief betrokken bij het herkennen en minimaliseren van risico’s, zonder er een aanvullende opleiding voor te hebben genoten.De rol van MVK’er is meer omvattend en gaat de organisatie als geheel aan als het gaat om risicomanagement en de maatregelen die daarbij getroffen worden.