Heftruck certificaat

Heftrucks zijn onmisbaar binnen magazijnen, distributiecentra en andere industriële omgevingen. Het besturen ervan is echter niet zonder risico's, zowel voor de bestuurder als voor collega's en ladingen. Daarom is het belangrijk (en verplicht) om je heftruck certificaat te halen. Met een heftruck cursus beschik je na één dag over voldoende kennis en vaardigheden omtrent het besturen van een heftruck. Zo minimaliseer je de risico's en kans op ongevallen op de werkplek.

Het Belang van een Heftruck Certificaat: Veiligheid op de Werkplek

Heftrucks zijn onmisbaar binnen magazijnen, distributiecentra en andere industriële omgevingen. Het besturen ervan is echter niet zonder risico’s, zowel voor de bestuurder als voor collega’s en ladingen. Daarom is het belangrijk (en verplicht) om je heftruck certificaat te halen. Met een heftruck cursus beschik je na één dag over voldoende kennis en vaardigheden omtrent het besturen van een heftruck. Zo minimaliseer je de risico’s en kans op ongevallen op de werkplek. In deze blog zal het nut en de noodzaak van het behalen van een heftruck certificaat besproken worden.

heftruck certificaat halen - bekijk cursus heftuuck verplicht

Veiligheid voorop: Het is belangrijk dat alle heftruckchauffeurs in het bezit zijn van een geldig certificaat. Dit vergroot de veiligheid op werkplek. Een heftruck is niet gemakkelijk te besturen en dit brengt risico’s met zich mee. Als het misgaat met een heftruck kan dit vervelende gevolgen hebben. Door een heftruck certificaat te behalen minimaliseren chauffeurs de kans op ongelukken.

Vermindering van Ongevallen en Schade aan Goederen: Een heftruck cursus leert chauffeurs niet alleen hoe ze zichzelf beschermen, maar ook hoe ze hun lading en de directe omgeving moeten beschermen. Dit moet resulteren in minder ongevallen en minder schade.

Verhoogde Productiviteit: Als een heftruck chauffeur bekwaam is in het besturen van een heftruck zorgt dit voor een hogere arbeidsproductiviteit. Als een chauffeur goed getraind is kan hij of zij efficiënter taken uitvoeren en sneller en veiliger een lading verplaatsen. Dit resulteert in een hogere productiviteit en lagere operationele kosten.

Werkgelegenheidskansen: Werkzoekenden kunnen hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren door te beschikken over een heftruck certificaat. Werkgevers geven natuurlijk vaak de voorkeur aan kandidaten die al beschikken over de juiste opleiding en niet meer opgeleid hoeven te worden.

Is het verplicht?

In Nederland is de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers op de werkplek vastgelegd in de Arbowet. Het arbobesluit dat onderdeel is van de arbowet bevat regelgeving omtrent heftrucks. De arbowet verplicht niet om in het bezit te zijn van een heftruck certificaat. Maar het wordt wel aangeraden om aan bepaalde eisen binnen de arbowet te voldoen moet je in het bezit van een heftruck certificaat, dit betekent dat de arbowet indirect het bezitten van een heftruck certificaat verplicht.

Wat verdient een heftruck chauffeur?

Een carrière als heftruck chauffeur? Haal dan eerst bij ons een erkend heftruck certificaat, aangezien het een beroep is met  risico’s. Als heftruck chauffeur kan je dan ook een prima salaris verwachten. Op dit moment moet je denken aan een salaris tussen € 2.000,- en € 2.700,- Dit is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, ervaring, aantal uren en bijvoorbeeld toeslagen voor ploegendiensten. Het kan zijn dat het salaris van een jonge, startende heftruckchauffeur hier nog net wat onder ligt. Als je als zzp’er aan de slag gaat, ligt het uurtarief een stuk hoger: rond de € 35,- per uur. Hier komen natuurlijk wel meer kosten bij voor de zelfstandige.

Nu inschrijven?

Wilt u een heftruck cursus volgen om uw heftruck certificaat te behalen? Dan bent u bij DLS Trainingen aan het juiste adres. Heftruck certificering is belangrijk om veiligheid op de werkplek te waarborgen en om te voldoen aan wettelijke vereisten. Als u geïnteresseerd bent, neem contact op met een van onze medewerkers of schrijf u inschrijven voor de cursus via onderstaande links.

De cursus in één dag

Een heftruck cursus bij DLS Trainingen wordt gegeven door ervaren docenten die weten wat ze doen. Daarom neemt doorgaans een training niet meer dan een dag in beslag. Het doel van de cursus is werknemers opleiden tot gecertificeerde heftruck chauffeurs, dit leidt tot verbeterde veiligheid op de werkplek en het voldoen aan wettelijke vereisten.

Hoelang de exacte duur van een cursus is afhankelijk van de ervaring van de cursisten met betrekking tot het besturen van een heftruck. Dit betekent dat de cursus aangepast kan worden om zo te voldoen aan de specifieke behoeftes van de cursus. Waarbij de algemene regel is hoe meer ervaring een cursus heeft hoe minder tijd de cursus in beslag neemt. Omdat ervaren chauffeurs de basisprincipes van het bedienen van een heftruck en de veiligheid al onder de knie hebben.

Ondanks dat de cursus voor ervaren chauffeurs minder tijd in beslag neemt, worden wel alle belangrijke onderwerpen grondig behandeld tijdens de cursus. Dit gaat over onderwerpen zoals het veilig manoeuvreren van een heftruck, het laden en lossen van goederen, het begrijpen van gewichtsbeperkingen en het herkennen van potentiële gevaren op de werkplek.

U kunt u via onze website direct inschrijven voor een heftruck cursus, maar u kunt als u meer informatie wilt over bijvoorbeeld de kosten en de beschikbaarheid contact opnemen met een van onze medewerkers.

Heftruck certificaat Twente

Als uw bedrijf zich in Almelo, Hengelo, Enschede, Oldenzaal of elders in Twente bevindt, en u op zoek bent naar een opleider voor een heftruck cursus dan kunt u bij DLS Trainingen terecht. 

Wat DLS Trainingen onderscheidt is dat het mogelijk is om een van onze docenten bij op locatie langs te laten komen. Dit betekent dat er tijd wordt bespaard omdat er niet gereisd moet worden naar een locatie elders om de training bij te wonen. Onze docenten hebben veel kennis en ervaring en kunnen daarom goed een training bij u op locatie verzorgen. 

Voordat we de cursus plannen, komen we graag in contact met u om de nodige details te bespreken, denk hierbij aan de beschikbaarheid van uw medewerkers, de inhoud van de cursus en verdere aanvullende wensen. Op basis hiervan kunnen we in overleg de training samenstellen voor uw bedrijf.

DLS Trainingen streeft ernaar om uw bedrijf te ondersteunen bij het zorgen voor een veilige en efficiënte werkomgeving door heftruck cursussen aan te bieden op een tijdstip en plaats die voor u het meest geschikt zijn. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze cursussen en om uw training op locatie te plannen.