Wat is VCA?

Wat is VCA? Lees hier de antwoorden op deze basisvraag. Veiligheid moet altijd voorop staan, met name op de werkvloer. Als werknemer maar ook als werkgever is het heel belangrijk dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om een veilige werkomgeving te realiseren. Een VCA cursus kan hierin een grote rol spelen. In deze blog gaan we dieper in op wat een VCA-cursus is, waarom het belangrijk is, en wat je kunt verwachten als je er een volgt.

Wat is VCA?

VCA is een certificering voor veilig werken. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Met deze certificering zorg je ervoor dat bedrijven en werknemers veilig werken en risico’s op de werkvloer minimaliseren.

Wat is VCA?
Dat is een certificaat dat bewijst dat je weet hoe je veilig moet werken. 

VCA Halen

VCA halen? Wat is een VCA eigenlijk? Er zijn verschillende varianten van een VCA certificaat en verschillende cursussen en trainingen. Het certificaat laat zien dat je weet waar je op moet letten om veilig te werken. De verschillende cursussen zijn bijvoorbeeld VCA VOL, VCA Basis, VCA VIL-VCU. Vol is bijvoorbeeld een variant van een VCA cursus, voor operationeel leidinggevenden binnen bepaalde sectoren. Denk hierbij aan de bouw, petrochemie en industrie. De cursus is specifiek bedoeld voor personen die leiding geven. 

Wanneer heb je VCA nodig?

Het is wettelijk niet verplicht om een VCA-certificaat te behalen, maar tegenwoordig wordt het vrijwel altijd vereist door opdrachtgevers. Het komt er eigenlijk op neer dat als je werkzaam bent in bepaalde sectoren, zoals de bouw of elektrotechniek, je zonder een VCA-diploma niet aan de slag kunt. Dit is begrijpelijk, aangezien zowel opdrachtgevers als zelfstandige ondernemers (ZZP’ers) te maken hebben met verzekeraars.

Veelgestelde VCA vragen

  • Is VCA een wettelijke verplichting? – Nee
  • Wat gebeurt er als je geen VCA hebt? – Dan kom je moeilijker aan het werk
  • Kan je VCA in 1 dag halen? – Ja!
  • Is VCA VOL moeilijker dan VCA basis? – Niet perse. Lees hier alles over VCA VOL
Wat is VCA? Wat is een VCA? Vrouw met veiligheidshelm DLS Trainingen.

Waarom is een VCA-cursus belangrijk?

Veiligheid eerst: Een VCA-cursus heeft als doel het verbeteren van de veiligheid op de werkplek. Werknemers leren tijdens een VCA-cursus hoe ze mogelijke gevaren en risico`s kunnen identificeren en hoe ze preventief maatregelen kunnen nemen om deze gevaren en risico`s te beperken. Dit bevordert niet alleen de veiligheid voor werknemers maar het kan ook levens redden. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven die veel bezig zijn met veiligheid minder ongevallen en blessures ervaren.
Wettelijke vereisten: In veel landen en industrieën is het hebben van een VCA-certificaat verplicht voor bedrijven en werknemers die werkzaam zijn in sectoren met een hoog risico, zoals de bouw, petrochemie, en industrie. Het voldoen aan deze wettelijke vereisten is essentieel om boetes en juridische problemen te voorkomen. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je personeel, en een VCA-certificering is een belangrijke stap om aan deze verplichtingen te voldoen.
Verbeterde kansen: Als werknemer kan het volgen van een VCA-cursus je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten. Veel werkgevers geven de voorkeur aan kandidaten die al over VCA-certificeringen beschikken. Dit toont aan dat je bekwaam en toegewijd bent aan veiligheid op de werkplek. Het kan zelfs leiden tot betere carrièremogelijkheden en hogere inkomens, omdat bedrijven vaak bereid zijn meer te betalen voor werknemers met de juiste veiligheids kennis en ervaring.

Wat kun je verwachten tijdens een VCA-cursus?

Een VCA-cursus biedt een uitgebreide training in veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplek. Hier zijn enkele aanvullende details over wat je tijdens zo’n cursus kunt verwachten:

Risicoanalyse: De cursus leert je niet alleen hoe je risico’s kunt identificeren, maar ook hoe je ze kunt evalueren op basis van hun ernst en waarschijnlijkheid. Dit helpt bij het prioriteren van acties om risico’s te verminderen.
Veiligheidsmaatregelen: Je leert de juiste procedures en maatregelen die moeten worden gevolgd om veilig te werken. Dit omvat onder andere het gebruik van gereedschappen en apparatuur op een veilige manier, het voorkomen van valpartijen en het omgaan met gevaarlijke stoffen.
Noodprocedures: De cursus behandelt ook de stappen die moeten worden genomen in geval van noodsituaties, zoals branden, ongevallen of evacuaties. Dit omvat ook kennis van EHBO en reanimatie.
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM): Je leert niet alleen welke PBM geschikt zijn voor verschillende situaties, maar ook hoe je ze correct moet dragen en onderhouden.
Milieubescherming: Het bewustzijn vergroten van milieubeheer op de werkplek om negatieve impact op het milieu te minimaliseren. Dit omvat het juiste gebruik en de opslag van gevaarlijke materialen.

Een VCA-cursus is een cruciale investering in veiligheid en gezondheid op de werkplek. Het bevordert niet alleen de naleving van wettelijke vereisten, maar draagt ook bij aan het creëren van een werkomgeving waarin werknemers zich veilig voelen en effectief kunnen werken. Overweeg zowel als werkgever als werknemer de voordelen van het volgen van een VCA-cursus, want veiligheid staat altijd voorop, en het kan levens en carrières verbeteren. Het is een investering die zeker de moeite waard is.