Hoofd BHV Cursus

Inhoud hoofd BHV cursus

De hoofd BHV is binnen uw organisatie verantwoordelijk voor het BHV-beleid. Dit betekent dat u alles met betrekking tot BHV binnen de organisatie coördineert. De  volgende onderwerpen die aan bod komen tijdens de cursus Hoofd BHV:

  • Wet- en regelgeving: De cursus begint met het behandelen van relevante wet- en regelgeving voor een hoofd BHV’er, ze leren bijvoorbeeld wat de arbowet inhoudt.
  • Organisatie van bedrijfshulpverlening: Ze leren welke rol een hoofd BHV speelt bij het organiseren van de BHV binnen een organisatie
  • Risicoanalyse en preventie: Cursisten leren hoe een risicoanalyse ingezet kan worden om mogelijke gevaren in kaart te brengen. Daarnaast leren ze hoe ze preventief kunnen handelen om de veiligheid te verhogen.
  • Noodplanning en procedures: Cursisten leren hoe ze een BHV-plan kunnen opstellen.
  • Opleiding en training: Als hoofd BHV`er ben je verantwoordelijk voor de BHV`ers binnen jouw organisatie. daarom leer je welke opleidingen en trainingen vereist zijn voor een bhv`er. Daarnaast leer je hoe je de kwaliteiten van een BHV`er binnen jouw organisatie kunt evalueren.
  • Samenwerking met hulpdiensten: Tijdens een noodsituatie is de hoofd BHV`er vaak verantwoordelijk voor het contact met de hulpdiensten. Daarom leren ze welke rol de hulpdiensten vervullen tijdens een noodsituatie, en hoe de communicatie moet plaatsvinden.
  • Evaluatie en verbetering: Het is ook zo dat je als hoofd BHV`er in staat bent om de bedrijfshulpverlening binnen jouw organisatie te evalueren. Daarom leren cursisten hoe ze de evaluatie kunnen uitvoeren.

Taken hoofd BHV

  • Opstellen en onderhouden van het BHV-plan: Je bent verantwoordelijk voor het schrijven van een BHV-plan. In dit plan staat wat er gedaan moet worden tijdens een noodsituatie.
  • Coördinatie van bedrijfshulpverlening: De hoofd BHV’er is verantwoordelijk voor de BHV binnen zijn of haar organisatie, Dit betekent BHV’ers begeleiden en BHV-oefeningen organiseren.
  • Risicoanalyse en preventie: Je bent ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van een risicoanalyse om in kaart te brengen wat mogelijke gevaren binnen jouw organisatie zijn. Daarnaast moet je ook maatregelen nemen om gevaren te voorkomen.
  • Opleiding en training: Als verantwoordelijke voor de BHV binnen jouw organisatie regel je ook dat de BHV’ers in jouw organisatie voldoende kennis en vaardigheden bezitten en voorbereid zijn op een noodsituatie.
  • Samenwerking met externe hulpdiensten: Tijdens een noodsituatie ben je verantwoordelijk voor de communicatie met de hulpdiensten.
  • Evalueren en verbeteren van de BHV-prestaties: Je bent verantwoordelijk voor de BHV binnen jouw organisatie. Daarom zal je moeten evalueren of het goed functioneert en indien nodig zal je maatregelen moeten nemen om het te verbeteren.

BHV BELEIDSPLAN

Het opstellen van een BHV beleidsplan is een zeer belangrijk onderwerp dat centraal staat tijdens deze cursus. Tijdens de cursus Hoofd BHV leert u alle huidige wet- en regelgeving omtrent BHV binnen organisaties. Zodat u in staat bent een actueel en legitiem BHV-beleidsplan te schrijven voor uw eigen organisatie.

PRAKTIJKGERICHTE TRAINING

De cursus Hoofd BHV betreft een praktijkgerichte training waarin u het opgestelde BHV-beleidsplan uitvoert zodat u weet welke taken er gedaan moeten worden en hoe deze uit te voeren. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan leidinggeven en wordt u ook bekwaam in het aansturen van en leidinggeven aan uw BHV team.

TER VOORBEREIDING VAN

De cursus Hoofd BHV is bedoeld om u zo goed mogelijk voor te bereiden. In de drie dagen durende cursus leert u de theorie toe te passen in de praktijk. Op de laatste dag volgt een schriftelijk examen en worden de beleidsplannen gepresenteerd. Bij het succesvol afronden van deze cursus ontvangt u een certificaat.

Veelgestelde vragen

Wat is een hoofd BHV`er?

Een hoofd BHV’er, ook wel bekend als BHV-coördinator, is de persoon die verantwoordelijk is voor de coördinatie en organisatie van de bedrijfshulpverlening binnen een organisatie. Het hoofd BHV speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van medewerkers en bezoekers in geval van noodsituaties.

Voor wie is de cursus hoofd BHV?

De cursus hoofd BHV is voor medewerkers van organisaties die graag verantwoordelijk willen zijn voor het regelen van de BHV binnen zijn of haar organisatie.

Wat is het verschil tussen hoofd BHV en ploegleider BHV?

Een hoofd BHV’er is meer verantwoordelijk voor het regelen van BHV op strategisch niveau terwijl een ploegleider meer verantwoordelijk is voor het regelen van BHV op operationeel niveau. 

Cursus kosten €1299

excl. BTW

Inschrijven

Cursus details

Cursus duur

3 dagen

Docent

Gediplomeerde BHV-docenten

Toelatingseisen

Geen

Cursus is inclusief

examen certificaat verbandmateriaal koffie/thee

Lunchkosten

€ 12,95 (excl. BTW)

Locatie

Hengelo of in-company

Partners