AED in de buurt | Wanneer gebruik je een aed?

Je ziet waarschijnlijk steeds vaker een AED bij jou in de buurt: kleine, draagbare apparaten die in geval van een hartstilstand door iedereen te bedienen zijn. Ze hangen namelijk op heel veel openbare plekken en vergroten de overlevingskansen bij een hartaanval enorm. Waar vind je een AED-toestel bij jou in de buurt, hoe bedien je ze, en is het een goed idee om er zelf een aan te schaffen?

Wie mag een AED gebruiken?

Hangt er een AED in de buurt en vermoedt je een hartaanval of -stilstand? Dan mag iedereen een AED gebruiken, aangezien er weinig mis kan gaan. Het apparaat geeft geheel automatisch gesproken instructies. Hoewel er geen voorbereiding nodig is, is het wel handig om eens met een AED te oefenen. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren in een noodsituatie. Tijdens onze AED cursus op locatie leert je in één ochtend in de praktijk reanimeren en een AED gebruiken.

Hoe werkt een AED?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een defibrillator is een medisch apparaat waarmee je door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt kan laten stoppen met fibrilleren. Door deze schok kan het hart weer in een normaal ritme worden gebracht. Een AED is een draagbare versie van zo’n defibrillator, aangepast voor niet-professionals. Je vindt ze veelvuldig op stations, sportclubs, bij bedrijven en op andere min of meer openbare plekken.

aed in de buurt, reanimatie en aed cursus, defibrillator hart, aed aan muur sportclub

Wanneer gebruik je een AED?

Bij een hartstilstand staat het hart vaak niet helemaal stil. De spierprikkeling is echter in de war en onsamenhangend (dit heet fibrilleren). Het hart kan zich niet goed samentrekken en verliest daarmee de pompfunctie geheel of gedeeltelijk. Met een AED kan je iemand een schok geven om de ontregeling te ‘resetten’ en het hart weer normaal te laten kloppen. Met elektroden op de borst analyseert het apparaat de hartslag. Daarna krijg je gesproken instructies om bijvoorbeeld te reanimeren of een schok toe te dienen.

Waar vind ik een AED?

De meeste openbare plekken beschikken tegenwoordig over een of meerdere AED’s. Denk daarbij aan stations, gemeentehuizen en winkelcentra. Helaas is er nog geen landelijke registratie van AED’s, zoals bijvoorbeeld een online AED kaart. Bij 112-meldingen over een mogelijke hartstilstand worden burgerhulpverleners in de buurt op de hoogte gebracht. Een deel van hen krijgt een adres waar ze een AED-toestel in de buurt kunnen ophalen. Het bellen van 112 is dus altijd het beste als je een hartstilstand vermoedt en zelf niet meteen kunt helpen.

Wat kost een AED toestel?

De meeste AED’s zitten in de prijsklasse van  € 1000 – € 3000. Aangezien ze de overlevingskansen aanzienlijk vergroten kiezen veel sportclubs en bedrijven er inmiddels voor om zelf een of meerdere AED’s aan te schaffen. Wij kunnen u helpen bij advies en aanschaf, om zo een passende oplossing te vinden in het grote aanbod. In de basis werken AED’s min of meer hetzelfde, maar er zijn verschillen in bediening, extra functies, levensduur en onderhoud. Neem contact met ons op via onderstaande knop voor onze cursus AED Reanimatie en vrijblijvend advies.

Pacemaker en AED?

Een veelgestelde vraag is of je iemand die een pacemaker draagt, kunt helpen met een AED. Het antwoord daarop is ja. Een pacemaker helpt het hart regelmatig te kloppen, maar kan niet helpen bij een hartstilstand. Daarom is de inzet van een AED toch nodig in noodsituaties. Wel is het belangrijk om de elektroden niet rechtstreeks op de pacemaker te plaatsen, om technische schade te voorkomen. Gelukkig is een pacemaker doorgaans heel makkelijk te zien rond het sleutelbeen zodra het bovenlijf ontbloot wordt.

Meer weten?

Meer weten over het gebruik, training en aanschaf van een AED? Neem hieronder contact met ons op voor vrijblijvend advies.