Zijlader Certificaat

Zijlader certificaat halen?

Heeft u een zijlader certificaat nodig? Dan bent u bij DLS Trainingen aan het juiste adres.

Tijdens onze zijlader cursus krijgen cursisten theoretische kennis over het besturen van een zijlader, daarnaast zullen ze ook oefenen met het besturen van een zijlader. De cursus behandelt de volgende onderwerpen:

  • Veiligheidsrichtlijnen: Om een zijlader te besturen is het belangrijk dat cursisten op de hoogte zijn van de veiligheidsrichtlijnen en -procedures. Bijvoorbeeld wat de meest geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen zijn, hoe gevaar vermeden kan worden, en hoe er gehandeld moet worden tijdens een noodsituatie.
  • Kenmerken en bediening van de zijlader: Cursisten leren hoe de besturing werkt. Ze zullen eerst theorie krijgen en daarna in de praktijk gaan oefenen.
  • Laden en lossen: Naast de besturing wordt er ook dieper ingegaan hoe er geladen en gelost moet worden.
  • Veilig rijden en manoeuvreren: Omdat een zijlader vaak in smalle gangpaden gebruikt wordt is het belangrijk dat er in gegaan wordt hoe er gemanoeuvreerd moet worden in de smalle gangpaden 
  • Onderhoud en inspectie: Naast het besturen van een zijlader is het ook belangrijk dat cursisten leren hoe een zijlader onderhouden dient te worden. Ook leren ze hoe ze inspecties kunnen houden om mogelijke gebreken te ontdekken.

VEILIGHEID EN RISICO’S ZIJLADER

Het gevaar van de zijlader zit in het feit dat deze zijwaarts beweegt. Voor medewerkers die zowel een heftruck als een zijlader bedienen is het belangrijk om constant om te kunnen schakelen van een voorwaartse naar een zijwaartse beweging en vice versa. Het besturen van een zijlader vereist voor de Arbo-wet dan ook specifieke deskundigheid en training. Voor de wet geldt een heftruckcertificaat dan ook niet als zijladercertificaat. Helemaal bijzonder wordt het als de zijlader in vier richtingen kan rijden, de vierwegtruck.

ZIJLADER CERTIFICAAT BIJ DLS

De Zijlader cursus wordt alleen in-company (bij u op locatie) aangeboden. Dit heeft als groot voordeel dat de cursus volledig afgestemd wordt op uw locatie en situatie, zodat de cursisten specifieke 1-op-1 praktijksituaties kunnen oefenen.

Andere cursussen bij DLS Trainingen

Naast een zijlader certificaat kunt u bij DLS Trainingen ook een orderpicktruck certificaat of een hoogbouwtruck certificaat halen. Schrijf u direct in, of neem contact op met een van onze medewerkers en vraag naar de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

wat is een zijlader?

Een zijlader is een speciaal type heftruck die specifiek is ontworpen voor het verplaatsen van lange en zware ladingen. In tegenstelling tot een heftruck zitten de vorken aan de zijkant van het voertuig in plaats van aan de voorkant.

IS EEN ZIJLADER CERTIFICAAT VERPLICHT?

Individuele werknemers zijn niet wettelijk verplicht om een zijlader certificaat te bezitten. Maar werkgevers hebben wel de verplichting dat hun personeel de benodigde kennis en kunde bezit voor de taken die ze uitvoeren. 

HOE LANG IS EEN ZIJLADER CERTIFICAAT GELDIG?

Het zijlader certificaat is vijf jaar geldig, hierna dient u een herhalingscursus te volgen om uw certificaat te verlengen

Cursus kosten Prijs op aanvraag

Inschrijven

Cursus details

Cursus duur

1 dag

Docent

Gediplomeerde docenten

Cursus is inclusief

examen certificaat

Locatie

In-company

Partners